La Regidoria de Comerç de l’Ajuntament de València ha destinat part del seu pressupost assignat per a l’any 2018 a reparar les màquines d’aire condicionat del mercat de Benicalap que estaven espatllades, una actuació que ja ha finalitzat, després que s’haja carregat les màquines amb gas i s’hagen reparat els compressors.

A més, després d’haver obtingut en l’última modificació de crèdit una nova partida pressupostària s’han iniciat els tràmits per substituir tot el sistema de refrigeració per un de nou. Esta actuació, al suposar una despesa de més de 100.000 euros, s’està fent a través d’una licitació pública i actualment s’està elaborant el projecte.

L’actual sistema té una antiguitat de vora 30 anys i acumula 103 parts de reparació. Per això, la Regidoria de Comerç ha decidit sol·licitar una partida en l’última modificació de crèdit per destinar-la a millorar-ne la refrigeració, que té problemes des de fa anys.

Així, el mercat de Benicalap serà el segon mercat municipal que renovarà en breu el seu sistema de refrigeració. La Regidoria de Comerç ja ha adjudicat les obres d’execució del canvi de màquines al mercat del Cabanyal amb pressupost en càrrec a l’EDUSI.

L’acció de substituir els equips, en el cas del Cabanyal, renovarà uns aparells que funcionen mitjançant un refrigerant anomenat R22, un gas fluorat que no es pot recarregar ni manipular des de l’1 de gener de 2015 per la seua condició de contaminant, que destruix la capa d’ozó i incrementa l’efecte hivernacle i l’escalfament global. Com que en el Cabanyal la refrigeració funciona de forma òptima la regidoria es planteja l’opció d’esperar que passen els mesos d’estiu per afrontar el canvi de maquinàries.

«Es tracta de la primera obra que es licita de l’EDUSI i que posa en marxa el procés administratiu tutelat per la Unió Europea per a la inversió de 30 milions d’euros en els barris marítims de València. Dels 203.287 euros d’esta instal·lació d’una adequada climatització en el Cabanyal -per assegurar un confort tèrmic tant a clients com al personal del mercat-, 169.000 euros provenen del Pla EDUSI i la resta provenen de fons directes de la Regidoria de Comerç», ha detallat Galiana.