El Ple municipal ha aprovat hui impulsar la creació d’una comissió de treball multidisciplinari que coordinarà la programació de la commemoració, el pròxim any 2018, del sisé centenari de la mort de sant Vicent Ferrer, “dirigida a divulgar i posar en valor la polièdrica i fecunda figura d’esta personalitat històrica”.
Esta comissió estarà integrada per l’Ajuntament de València, la Junta Central Vicentina, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Així mateix, l’acord plenari preveu també invitar la Diputació de València i la Generalitat Valenciana a participar “de manera activa en la commemoració per mitjà de suport institucional i/o econòmic, i implicar-se en la participació de la programació que es dissenyarà a este efecte”.
Sant Vicent, nascut l’any 1359, va morir el 5 d’abril de 1419, i és el patró dels catòlics de la ciutat de València i de la Comunitat Valenciana. Això no obstant, tal com ha destacat el regidor Fuset, la seua figura “va més enllà de l’estricta dimensió religiosa o espiritual, ja que afecta aspectes d’orde polític, diplomàtic i literari”. Va ser una figura central en la societat del moment, com reflectixen els seus esforços per a solucionar l’anomenat Cisma d’Occident, o el seu paper en el famós Compromís de Casp (1412), que va posar fi a les lluites entre els partidaris de Ferran d’Antequera i Jaume d’Urgell.
Actualment, es recorden els seus “miracles, que s’escenifiquen cada any, i que des de 2015 tenen la declaració de Bé d’Interés Cultural de la Generalitat Valenciana”. El regidor de Cultura Festiva ha destacat la labor de les associacions vicentines, “que constituïxen autèntiques agrupacions culturals encarregades de preservar les tradicions de la festa i de renovar generacionalment les representacions populars dels miracles, una autèntica joia des del punt de vista del teatre popular i la preservació de l’idioma valencià”.
El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha plantejat una proposta alternativa, que és la que finalment ha eixit endavant, per considerar que la moció del Grup Popular subratllava especialment l’àmbit d’influència religiosa del sant i no tant la seua dimensió històrica, política, diplomàtica i intel·lectual.